Skatteministeren på besøg

Hvorfor betaler vi skat?


Skatteminister og folketingsmedlem for socialdemokratiet Benny Engelbrecht besøgte mandag d. 13. april Brønderslev Gymnasium og HF,  som en del af en tur rundt på de forskellige ungdomsuddannelser i Danmark. Ministeren havde til hensigt at informere såvel som tydeliggøre hvorfor og ikke mindst hvordan, vi skal betale vores skat. Oplægget var struktureret i 2 dele.

 

Den første del af Benny Engelbrechts oplæg handlede hovedsageligt om, hvad de 1000 milliarder skatte kroner vi betaler går til, og hvordan den universelle model differencer sig fra den residuale model, når det kommer til skat. Herunder illustrerede ministeren regeringens fordelingspolitiske prioriteringer med udgangspunkt i statens indtægter i form af skatter og afgifter ved både visuel repræsentation og forklaring. Ministeren fortalte også om hans besøg i Silicon Valley, hvor han forklarede, hvordan den residuale velfærdsmodel påvirker danske firmaer i området i forhold til deres forretningsmodel. Dette gav et godt indblik i, hvordan et skattesystem påvirker virksomheder.

 

Den anden del af ministerens oplæg var i højere grad baseret på spørgsmål og dialog med udgangspunkt i skatte- og velfærdsmæssige dilemmaer, som fx hvorvidt det er ”i orden”, at private selskaber laver kreativ bogføring, så de skal betale mindst muligt i skat. Der blev godt nok ikke nået så mange spørgsmål, som resultat af den korte tid, og ministerens svar, som var i bedste ”politiker stil”; meget lange. Det fungerede dog stadigvæk godt i forhold til at få en større indsigt i skat og dets formål.

 

Besøgets formål var, at skabe et bedre indblik for os elever om, hvad skat er, og hvordan det fungerer, og hvorfor vi skal betale skat. Tilbage kunne man dog godt sidde med en fornemmelse af, at der var større fokus på Skats hjemmeside end det ideologiske fundament for ministerens egen politik. Benny Engelbrecht havde også taget en folketingsrepræsentant fra lokalområdet med, men hende hørte vi ikke dog ikke noget til. Den personlige optræden af ministeren gjorde godt nok indtryk på den positive måde, men om vi er blevet klogere, er op til den enkelte at vurdere.

 

Skrevet af Kristoffer Kitlen, 3.d