Så startede 2. trin i projekt VirkSomUng.
Efter eksperthjælp til 2a Bi's forsøgsmarker på BG skulle vi ud og se den professionelle brug af biologisk viden.
Vi startede med at besøge "Klovborg" hos landmand Lars Pedersen. Bemærk de fine overtræksposer til vores sko for at begrænse evt. smittespredning til gården.
Lars Pedersen fortalte om malkerobotterne, og vi så, hvordan de fungerede. På et display kunne malkningen og mælkeproduktionen følges direkte.
Vi havde et godt overblik fra gangbroen. Den nærmeste ko underholdt os ved at skubbe til metalstængerne og derved forstyrre landmanden og kvægkonsulentens fortællinger.
Jerseykøerne gik frit - og kunne spise, drikke og hvile ad libitum.
En rød robot korte rundt og gjorde rent. Køerne syntes, den var ret interessant.
Planteavls- og kvægkonsulenterne (ann Louise Worsøe Jørgensen og Krisina Krogh Jensen) fortalte om produktion af ensilagegræs og fodring af dyrene.
Majsmarken illustreres og fodring diskuteres ved Ann Louise fra LandboNord.
Så gik turen til mads Trier, som har en minkfarm ved Hallund. Vi var ret bekymrede for, hvordan dyrene ville have det i de små bure efter at have set en kritisk udsendelse i tv.
Mads og miljøkonsulent Bodil Ulbjerg fra LandboNord fortalte om etablering af farmen. De krav, der skulle opfyldes, var ikke uden problemer, men der kom en god løsning.
Heldigvis så minkene ud til at have det godt. De var rolige, nysgerrige og med meget fin pels.
Vi hørte om fodring og avl, hvilket var meget forskelligt fra kvægbruget.
Efter besøget på minkfarmen gik tyren til LandboNord. Her fik vi dejlig mad og drikke og hørte om rådgivningen. Vi hjalp endelig miljøkonsulenten Bodil med hendes arbejde og fik uden problemer målt indholdet af kvælstof i gylle .....
Tak til de to fine landbrug og LandboNord for at åbne op for os.
Det var spændende at se og høre om dygtige virksomheder, der i høj grad er afhængig af biologisk viden.
Skrevet af Lars Viggers, biologilærer